IMG_8035
IMG_1456
orkideer

Hvad er Ridefysioterapi ?

Ridefysioterapi er fysioterapi, hvor man bruger hesten som træningsredskab. Hestens bevægelser er grundlaget i behandlingen.

Gennem hestens ryg overføres de tredimentionelle bevægelser til rytteren. Når man rider en hest i skridt, får man overført 90  –  110  rytmiske bevægelser i minuttet, som er identiske med bevægelserne hos et menneske i gang.

Ridefysioterapi er en unik, aktiv  og meget funktionel træningsform, hvor rytteren opnår både en mobiliserende og stabiliserende træning af rygsøjlen og hele kroppen.  Der stilles således krav til kropskontrol / postural kontrol (afspændthed og automatisk stabilisering)

Derudover stilles store krav til balance, koordination, udholdenhed, koncentration og kognition. Rotationerne i bevægelserne stimulerer samspillet mellem højre og venstre hjernehalvdel. Sproget stimuleres. Og der stilles store krav til midtlinjefornemmelsen.

Ridning træner den optimale holdning og giver hensigtsmæssig træning af ryg og nakke.

Desuden opnås udspænding af muskler og forbedring af lungefunktion, kredsløb, kondition, fordøjelse og muskelstyrke  i mave, ryg, sæde og bækkenbund.

Hestens kropstemperatur er én grad højere end menneskets, og når man sidder på hesten (specielt på lammeskind), får man en dejlig varme fra hesten.

Alle sanser bliver stimuleret under ridningen, specielt i naturen, og under omgangen med hesten, hvor kontakten med hesten er væsentlig.

Ridefysioterapi i bakkerne på Frijsbak

Ridefysioterapi i natur og bakker er nøgleordet her på Frijsbak.

Frijsbak er et stort Naturområde på 86 tønder land i Gudenådalen. Området er specielt præget af et utroligt bakket og kouperet terræn.

Ridetræningen på Frijsbak er tilrettelagt i dette terræn, hvor ridefysioterapiens grundlæggende træningsprincipper udfordres optimalt.

Udover hestens bevægelsesimpulser skal rytteren hele tiden rette ind efter underlaget og terrænnet; med retningsskift og bakketræning.

På Frijsbak træner vi desuden rytteren i at bruge sin vægthjælp, så rytteren hele tiden sidder i fuld balance på hesten i sving og bakker.

At færdes i naturen øger robusthed, styrker immunforsvaret og giver større energi, og det er vigtigt at færdes ude i dagslys for at opnå en optimal søvn.

På Frijsbak har vi også mulighed for at ride på vores ridebane eller ridehal, hvor vi kan øve brugen af vægthjælp, lave øvelser til hest og undervise i, hvordan rytteren evt. selv kan styre hesten.

Holdningskorrektion

På Frijsbak lægger vi vægt på , at du har den korrekte holdning i ryggen/kroppen, når du sidder på hesten.

Ridestillingen træner den optimale holdning, og træner herved hensigtsmæssigt nakke og ryg.

Ridestillingen i ridefysioterapi er det lodrette sæde, med lange ben, og med bevaring af rygsøjlens kurver / S-form.

Ud fra ridestillingen er der udviklet de såkaldte Saddlechairs, hvor man sidder overskrævs på et saddellignende stolesæde med lange ben / åbne vinkler i hofter og knæ. Herved bibeholder man ryggens kurver /S-form.

Bevægelserne fra hesten mobiliserer de små led langs rygsøjlen og øger blodgennemstrømningen og smidiggør og træner de små og de dybe muskler langs rygsøjlen. Du opnår en større smidighed og stabilitet omkring rygsøjlens led. Smerter forsvinder og du vil opleve, at du får en stærk ryg.

Tæt på hestens tyngdepunkt

På Frijsbak lægger vi vægt på, at du kommer til at sidde så tæt på hestens tyngdepunkt som muligt. At du lærer at sidde med et dybt og afspændt sæde på hesten, med lange ben, gerne uden stigbøjler og på skind tæt på hestens ryg.

Alle vores heste er rolige og afspændte. De er vant til at færdes i terræn og natur.

Udover den fysiske træning giver ridningen på hesten i naturen en dejlig følelse af afstresset velvære,  du opnår en god iltning af hele kroppen og bliver ladet med energi.

På Frijsbak har vi specialiceret os i Ridefysioterapi

På Frijsbak har vi specialiceret os i ridefysioterapi og har derfor ombygget og indrettet stalden til dette formål. Rytterstue, toilet og stald er således i et plan, hvilket gør det let at færdes frit for både kørestolsbrugere og gangbesværede.

Vi arbejder i et team bestående af ridefysioterapeut, handicaprideinstruktør og hestekyndige.